AFICIÓ EIVISSENCA

28-abril-2016 • por Comentarios desactivados en AFICIÓ EIVISSENCA

“El trot és un esport que t’ensenya a ser responsable i tant a guanyar com a perdre” Per: Irene M. Pery El trot, encara que per quantitat de gent, a les Illes és un esport majoritari a Mallorca; les pitiüses també compten amb un nodrit grup de seguidors. El minitrot, ben igual que els cavalls, [&hellip...
Pin It

Home » Actualitat, Entrevistes » AFICIÓ EIVISSENCA

“El trot és un esport que t’ensenya a ser responsable i tant a guanyar com a perdre”

Per: Irene M. Pery

toni escandell poniEl trot, encara que per quantitat de gent, a les Illes és un esport majoritari a Mallorca; les pitiüses també compten amb un nodrit grup de seguidors. El minitrot, ben igual que els cavalls, també compta amb petits esportistes a Eivissa, que viuen les seves carreres amb moltíssima passió. Toni Escandell és un d’aquests petits grans menadors eivissencs. Dia a dia, inverteix el seu temps lliure en cuidar i entrenar el seu poni, el que els dies de carreres dona els seus resultats a la pista. Avui, ens explica com es viu aquesta afició al Sant Rafel.

Infotrot Balears-. Com va ser el teu primer contacte amb els ponis?
Toni Escandell-. El meu primer contacte amb els ponis va ser quan el meu cosí es va comprar el seu primer poni. A mi em va agradar molt i li vaig dir al meu papà que em comprès un. Després d’un temps el meu papà em va donar la sorpresa i em va comprar una poni que es deia Annet. Amb ella vaig gaudir molt, hem fet moltes carreres plegats.

009-Annet-2n-ClassificatIB-. Quan et digueren que posaven en marxa el minitrot què vares pensar?
TE-. Quan m’ho varen dir em va fer molta il·lusió i quan vaig veure que tot anava endavant em vaig posar a entrenar sa meva poni per poder córrer.

IB-. Parla’ns del dia de l’examen per la llicència. Com va ser aquell dia per a tu?
TE-. El dia de l’examen de la llicència jo estava molt nirviós, perquè tot el temps pensava que volia aprovar per poder tenir el carnet. Finalment em varen dir que havia aprovat. Només escoltar allò vaig ser la persona més feliç del món. Durant la prova per la llicència no era conscient de res, perquè era una cosa increïble per jo.

PONI-2-ESCANDELL-AQUILA-TWISTIB-. I el debut a la pista? Què se sent en debutar?
TE-. Quan vaig debutar em vaig sentir feliç. Em vaig sentir important, perquè feia molt de temps que ho duia dins el cap. em vaig sentir com ningú s’ha sentit mai!

IB-. Creus que córrer amb els ponis us ajudarà quan vulgueu passar als cavalls?
TE-. Jo crec que ens ajudarà perquè ja sabrem manejar millor les regnes. També sabrem com es gira i quan ho has de fer i, el més important per a mi, és que ens ajudarà a controlar la velocitat en cada moment. Tendrem una idea de quan i com hem d’amollar o aturar els cavalls, dosificant-los.

010-Annet-2a-ClassificadaIB-. – Encara que no es tracten de carreres oficials, hi ha competitivitat entre vosaltres a la pista? Us picau?
TE-. De vegades sí que ens piquem. Discutim sobre quin és el poni que més corre i si sempre guanya el mateix, la resta de competidors encara es piquen més per poder guanyar-lo. Però aquests piques sempre són de bones, de broma. Mai anem de mal rollo.

IB-. I fora de la pista com és la relació entre els alevins?
TE-. La relació és normal. De vegades quedam per entrenar junts i els dies de carreres, si no hi ha ponis, quedam per jugar a futbol fora de la pista tots junts.

014-Benji-i-AnnetIB-. Quins valors aprens i desenvolupes practicant el minitrot?
TE-. Amb les carreres de minitrot he après que has de ser constant, que si vols guanyar i vols que les coses et surtin bé no les pots deixar només pel dia de carreres, que has d’estar damunt. I sobretot, el que més m’ha ensenyat és que no pots guanyar sempre. Uns dies es guanya i uns altres es fa darrer.

IB-. En aquest sentit aprens el mateix que practicant altres esports o és diferent, per què?
TE-. Per jo és diferent perquè el trot és un esport individual, en el qual tu t’has d’encarregar del teu poni. No tots els esports són iguals, ni individuals. Cada esport t’ensenya una cosa diferent.

IB-. T’encarregues tu mateix del dia a dia del teu poni?
TE-. Si, m’encarreg jo del meu poni. El passeig cada dia, faig neta la seva quadra, el raspall cada dia, li don el menjar, li faig jo tot excepte qualque dia que no puc anar a l’hipòdrom i es sopar li ha de donar mon pare, però tot lo altre ho faig jo.

_MG_0358-ponis-toni-escandellIB-. Qui t’ha ensenyat a menar?
TE-. A menar, a menar, en concret no m’ha ensenyat ningú. Es meu papà m’ha ensenyat a manejar-lo i també m’he anat fixant en els menadors bons, agafant coses que m’han agradat d’un i l’altre.

IB-. A la gent que pensa que el trot és perillós què els pots dir?
TE-. Doncs els diria que jo no crec que sigui tan perillós. L’únic important és que t’han d’agradar els cavalls i has d’estar segur del que estàs fent. Si estàs segur del que fas ets conscient del que dus a les mans i per tant no tindràs por mai.

004-Ringo-amb-Toni-Escandell-2n-ClassificatIB-. Quan vas a escola i li dius als teus companys que menes ponis què et diuen?
TE-. Em diuen que és divertit però que els ponis van molt a poc a poc; que si ells hi haguessin de córrer, s’estimarien més córrer amb cavalls perquè els ponis són molt lents.

IB-. Qualque dels teus amics han volgut provar aquest esport?
TE-. Doncs no. Ningú ha vengut mai a provar, perquè ningú tenia ponis ni cavalls i a Eivissa som només quatre menadors de minitrot.

IB-. Què creus que diran quan vegin aquesta entrevista?
TE-. No sé què diran. Supòs que els agradarà saber aquest vessant de la meva vida i conèixer un poc més aquest esport i el que significa. Però no sé…

_MG_0024-toni-escandell-minitrotIB-. A l’hora de desenvolupar aquesta modalitat què trobau més facilitats o dificultats?
TE-. Aquí a Eivissa més dificultats. A més, per a nosaltres mateixos cada vegada és més difícil. Els ponis cada vegada són millors, fan més via i cada vegada hem d’aprendre més coses per poder fer bones carreres. Pens que les coses que em queden per aprendre cada vegada són més importants.

IB-. Per millorar les carreres de minitrot se us ocorre qualque idea?
TE-. El primer de tot, aquí a Eivissa, és aconseguir que hi hagi molts de nins que els hi agradi i que hi hagi molts més ponis dels que hi ha ara mateix. Si això s’aconseguís ja es podrien mirar altres coses, però mentre que només siguem quatre nins, no es pot fer molt més.

IB-. Tothom té referents o menadors/entrenadors que li agraden més que altres. Quins són els teus i per què?
TE-. El meu menador preferit és Toni Frontera, perquè la seva manera de menar m’agrada molt. Un altre que també m’agrada molt és Joan Toni Riera “Es Boveret”, pel que els fa fer als cavalls, sap treure el màxim rendiment de tots.

_MG_0400-ponis-arribada-jack-a-escandellIB-. Quin és el teu somni?
TE-. El meu somni és arribar a ser un bon menador, que la gent em conegui i poder córrer fins que em retiri sense fer-me mal, sense tenir cap accident.

009-Jack-3r-ClassificatIB-. Creus que qualque dia podrem entrevistar-te perquè aquest somni s’ha complit?
TE-. No ho sé! Potser sí, però encara no ho sé. Et puc dir el que m’agradaria, però el que passarà en un futur ningú ho sap. A mi m’encantaria!

IB-. Un missatge a l’afició.
TE-. A l’afició els puc dir que per a mi el trot és el millor esport del món i que tots estan convidats cada cap de setmana a veure carreres!

Entrades Relacionades

Scroll to top
error: Content is protected !!