GRAN DIADA HÍPICA A SON PARDO

18-mayo-2018 • por Comentarios desactivados en GRAN DIADA HÍPICA A SON PARDO

El trot illenc rep atenció mediàtica un cop l’any Per: Jaume Gomila La causa d’aquesta repercusió és el Gran Premi Nacional, una de les competicions esportives més antigues de Balears que enguany arriba a l’edició vuitanta-cinc. Com cada tercer diumenge de maig després del primer dissabte del...
Pin It

Home » Actualitat, Palma » GRAN DIADA HÍPICA A SON PARDO

El trot illenc rep atenció mediàtica un cop l’any

Per: Jaume Gomila

La causa d’aquesta repercusió és el Gran Premi Nacional, una de les competicions esportives més antigues de Balears que enguany arriba a l’edició vuitanta-cinc. Com cada tercer diumenge de maig després del primer dissabte del mes Son Pardo es vesteix a l’ample per gaudir de l’esdevemiment més esperat de la temporada. Els protagonistes de l’edició de 2018 són els poltres nascuts el 2015 el nom dels quals comença per la lletra F.
El Gran Premi Nacional 2018 es decidirà aquest any més prest, a les 17.20 hores, repetint la dotació de 100.000 euros en premis i la seva condició de grup II a nivell europeu. La gran clàssica serà retransmesa en directe per IB3 i per primera vegada en la Gran Diada, set de les nou carreres de la sessió vespertina entraran en el circuit d’apostes PMU.
Per cinquè any s’ha repetit el sistema de qualificació al Gran Premi per escollir els 15 protagonistes dels 2.150 metres més esperats. Els vuit exemplars de la primera línia de sortida s’han guanyat passar a la cita en ser els millors en la puntuació en les quatre curses de selecció. Els set concursants del segon escamot van entrar gràcies a la classificatòria del passat 29 d’abril.
Fortunato Dream és el cavall favorit de la major part d’aficionats ja que ha guanyat dues de les proves de selecció. Als dos anys es va imposar en el Critèrium i al març es va fer amb el Premi IEHM on va establir el millor temps de la promoció sobre la distància clàssica, els 2.150 metres, rodant a 1.16’2. En la seva última sortida a més de la seva superioritat va aconseguir el rècord absolut de la generació amb una mitjana d’1.15’8 en els 1.650 metres. Aquest producte de la inesgotable factoria de Jean Pierre Dubois pot donar la sisena victòria en el Nacional al seu conductor Toni Frontera, una fita que fins ara cap jockey ha aconseguit. El seu únic handicap pot ser el dorsal 6 que li obligarà a sortir per un dels carrils exteriors.
Fantástic BS va ser el vencedor de la segona qualificativa al gener en el Premi Gengis Khan i en la seva darrera aparició va aconseguir una convincent victòria. El seu conductor Xisco Bennàsar opta a la seva primera corona.
Futur de Ladil va vèncer amb autoritat en el Premi Menhammar Stuteri però ha fallat en les tres últimes compareixences. Si aconsegueix deixar enrere aquesta irregularitat és un dels productes a batre. Jaume Fluxà serà en serà el director.
Una de les participants més regulars de la generació és sens dubte Fenomenal. La petita campiona de les quadres Valls Rullán ha puntuat en gran part de les competicions especials de la seva promoció.
Un altre dels poltres que ha destacat per la regularitat és Far West VX que de mans de Toni Riera Prim ha estat amb els millors en gairebé totes les sèries de selecció de l’edat.
Frit de Font disputarà la seva primera carrera amb la seva nova escuderia, la quadra Torreflorida, amb la garantia de tenir a les seves regnes amb Joan Toni Riera.
Flamenca de Font ha mostrat el millor i el pitjor. Molt insegura en les sortides ha competit a un gran nivell quan s’ha centrat, i ha aconseguit una de les millors marques de la generació F amb un temps d’1.15’9. El seu conductor Miquel Mestre defensa el títol assolit l’any passat amb Esperança Mar.
Tanca el primer pilot Flaixmataix Wing, una poltra que ha mostrat qualitat en algunes de les seves sortides, sobretot en el Premi IEHM, on va ser segona a 1.16’5. Guillem Riera pujarà al seu sulky.
Dels set integrants del segon grup destacam dos exemplars. La menorquina Frozen SB va ser la guanyadora de la classificatòria del 29 d’abril. Fibló de Font s’ha rehabilitat en les seves últimes sortides després de plantejar alguns dubtes en la seva reaparició. El producte de Pep Rotger va ser el primer exemplar de la promoció que va baixar d’1.16 als dos anys.
Completen la segona línia Fa Sol Pou Rafal, Floreta donis Pou, Fonoll de Font, Freixenet Pocket i Franking.
La Gran Diada Hípica no és només el Gran Premi Nacional, són un total de 26 carreres, 3 de les quals de minitrot, que es disputen al llarg de tres sessions de curses entre dissabte i  diumenge.
Dissabte l’activitat s’inicia a les 16 hores amb un total de deu competicions entre curses i minitrot. Els més petits disputen el tercer Gran Premi de Minitrot. A l’inici del programa es disputen dues semifinals i els sis primers de cadascuna corren més tard a la gran final.
De la cartellera de set carreres destaca el Memorial Joan Verger-Gran Premi Consell de Mallorca, la considerada gran consolació del Gran Premi Nacional. Aquesta clàssica enfronta catorze  poltres de tres anys en els 2.150 metres. La prova es presenta molt oberta sense cap favorit clar. Flamenc de Font és el més regular del grup.
Els millors nacionals de 4 i 5 anys competeixen en el Premi Diluvi, que aquest any són només cinc les unitats en els 2.150 metres. Enemic cerca el seu quart triomf seguit amb Dafi Rs i Excellence com a rivals més importants.
Diumenge es disputa una doble jornada. A les 10.30 hores comença la sessió matinal amb  set carreres en joc. Després d’unes hores de descans l’activitat es reprèn a les 16 hores amb un programa de nou proves.
Just després del Gran Premi Nacional arribarà el Gran Premi Sencers i Egües, la segona clàssica més antiga, disputada des de 1947, que reuneix 7 mascles sencers i egües internacionals en els 2.150 metres. Un Nuage d’Osmoz té al seu abast la seva primera clàssica a Balears. Uroi de Nganda defensa la corona de l’any passat.
L’última gran cita de la Gran Diada és el Premi Dart Hanover que cita nou nacionals de més de cinc anys en els 2.150 metres. Amor de Font és un dels candidats més ferms juntament amb veterà Tintin de s’Hort que fa tres anys ja guanya aquesta especial.

Entrades Relacionades

Scroll to top
error: Content is protected !!