EL GRAN PREMI NACIONAL DE LA “A” A LA “Z”

19-mayo-2018 • por Comentarios desactivados en EL GRAN PREMI NACIONAL DE LA “A” A LA “Z”

Autostart: Vehicle amb ales desplegables que s’utilitza per a la sortida de les curses de trot enganxat. El Gran Premi Nacional és una prova amb sortida autostart. Bateries: Són les proves mitjançant les quals els 8 cavalls del segon pilot aconsegueixen la seva plaça. Com a màxim es fan 3 bateries....
Pin It

Home » Actualitat, Reportatges » EL GRAN PREMI NACIONAL DE LA “A” A LA “Z”

Autostart: Vehicle amb ales desplegables que s’utilitza per a la sortida de les curses de trot enganxat. El Gran Premi Nacional és una prova amb sortida autostart.

Bateries: Són les proves mitjançant les quals els 8 cavalls del segon pilot aconsegueixen la seva plaça. Com a màxim es fan 3 bateries.

Clàssica: És una prova de gran tradició. El Gran Premi Nacional és la carrera més antiga que s’ha disputat ininterrompudament al calendari de trot nacional. Enguany es disputa la 85ena edició.

Distància: La distància del Gran Premi Nacional ha anat variant al llarg dels anys, passant dels 2.500 metres de la primera prova als 2.150 metres de l’actualitat.

Español: És l’únic cavall sanat que ha guanyat aquesta prova. Va participar perquè durant la Guerra Civil hi havia mancança de cavalls.

F: Lletra que encapçala el nom de tots els participants de la prova de 2018.

Generació: És el total de cavalls que han nascut durant un any. Les normes diuen que els noms de tots els cavalls d’una mateixa generació han de començar per la mateixa lletra de l’abecedari.

Hipòdroms: El Gran Premi Nacional no sempre s’ha disputat a l’hipòdrom Son Pardo. Al llarg de la història els hipòdroms de Bons Aires i Jesús han estat escenari de la clàssica.

Inscripció: És la formalització de la participació d’un cavall al Gran Premi Nacional. Un cavall inscrit al Gran Premi Nacional no pot inscriure’s en cap altra prova de la Diada.

Joquei: Genet que condueix el cabriol, sinònim de menador. Per poder córrer al Gran Premi han d’haver aconseguit un mínim de 15 victòries.

Kilòmetre: És la distància que té la pista de competició de Son Pardo.

Llegenda: les llegendes del Gran Premi són: Ecu d’Or, per ser el semental amb més fills guanyadors; G. Coll, J. Arnau, G. Pou i A. Frontera, per ser els únics que han guanyat en 5 ocasions i Trebol, per tenir el rècord de la carrera.

Maig: És el mes en el que tradicionalment es disputa el Gran Premi. Hi ha hagut edicions a les quals s’ha disputat el juny o juliol però actualment les normes indiquen que s’ha de diputar el tercer diumenge del mes de maig, després del primer dissabte.

Nacionalitat: La normativa del Gran Premi restringeix la participació a cavalls nascuts i criats al territori espanyol, independentment de la raça trotona a la que pertanyi el producte.

Orígens: Les carreres de trot estan documentades des del s.XIX però el primer Gran Premi Nacional es disputà el 15 de juliol de 1934, amb la victòria de Trini II. En el vocabulari cavallista els orígens d’un cavall són el pare i la mare d’aquell producte.

Poltre: Els participants del Gran Premi són sempre de tres anys, considerats poltres. A partir d’aquesta prova deixen d’esser-ho i passen a formar part de la plantilla de nacionals.

Quarantena: És un espai assignat per als cavalls que corren carreres rellevants, com ho és el Gran Premi, a la qual hi romanen vigilats per un comissari federatiu 4h. abans de disputar-se la prova per evitar casos de dopatge previs a la carrera.

Rècord: És la velocitat màxima a la que s’ha disputat aquesta prova. Actualment aquest rècord està en mans de Biel Pou, que guanyà amb Trebol a 1’15”3 el 2010.

Sorteig: Els dorsals dels cavalls del Gran Premi s’adjudiquen mitjançant un sorteig que es fa uns dies abans de la prova. El primer i el segon pilot es sortegen per separat.

Trofeu: El trofeu del Gran Premi és, ens els darrers anys, una escultura d’un artista emergent de les Illes. L’Escola de Disseny ha estat l’encarregada d’aportar-los les dues darreres edicions.

Ulrich Schnieder: És el darrer menador estranger que ha guanyat el Gran Premi, a més en 4 ocasions. Els altres menadors no espanyols són: Romeo Sala, Olaf Wagner i Jens Ipsen.

Velocitat: És el resultat de calcular la reducció quilomètrica de la prova. El 2017 Esperança Mar, amb Miquel Mestre, marcà un temps d’1’16”0.

Xalar: Paraula menorquina amb la qual es designa l’alegria, el goig i l’afluència de públic que es viu a l’hipòdrom només un pic a l’any.

Y: Lletra de l’abecedari que mai s’ha emprat per assignar els cavalls d’una generació i que, per tant, no apareix al llibre d’or del Gran Premi.

Zaida II. És el darrer cavall d’aquesta lletra que ha guanyat el Gran Premi Nacional. Va ser el 1978 amb O. Barceló. De moment no s’ha tornat a emprar per adaptar l’alfabet al francès.

Entrades Relacionades

Scroll to top
error: Content is protected !!